aktuellt

tisdag 23 mars 2010

Stabilt kaos, Anders Haglund

År 1961 upptäckte en matematiker vid namn Edward Lorenz något ganska märkligt, vilket var att det för alltid kommer att vara omöjligt att tillförlitligt förutsäga vädret mer än några dagar i förväg. Detta för att det inte spelar någon roll hur avancerade datorer man har, så kommer man aldrig att kunna korrekt lägga in var varje molekyl på jordens yta just nu befinner sig och hur den rör sig.

Den typen av precision kan ju tyckas onödig för att kunna förutsäga om det kommer att regna över Östra Götaland nästa tisdag, men vad Lorenz upptäckte vara att det räckte med att ha oerhört små variabler i ingångsvärdena för att det skulle ge helt annorlunda prognoser. Något han vid ett tal 1979 illustrerade med ett exempel om hur en fjärils vingslag i Mexico kan vara starten på en orkan i över Europa. Media gillade metaforen som gjorde tanken känd som ”fjärilseffekten” och la grunden till kaosteorin.

Nu sitter du kanske och undrar vad sjutton Kaosteori har med personlig utveckling att göra, men det är faktiskt ganska intimt förknippat. Detta då du säkert märkt att våra känslor, vårt humör och därmed hela livet kan vara minst lika kaotiskt som ett vädersystem och därmed också oerhört svårt att förutse.

En insikt som kan vara frustrerande för vi skulle väl alla vilja veta att allt kommer att vara bra i våra liv och på planeten när våra barn växer upp. Men som alla andra genom den mänskliga historien har upptäckt så är det, som Lorenz matematiskt bevisade, minst sagt svårt - för att inte säga omöjligt - att förutse framtiden med någon vidare ackuratess.

Detta faktum känns för många som vill ha koll på sina liv oerhört stressande, vilket väl är skälet till att även presidenter och kungar har konsulterat såväl sierskor och kaffesumpar som stjärntecken och horoskop när de stått inför svåra beslut. För när världen känns kaotisk gör vi nästan vad som helst för att ta tillbaka kontrollen.

Flexibilitet för stabilitet?

Oftast gör vi dock det genom att försöka ta kontroll över yttre faktorer. Skapa regler och lagar som tydligt beskriver hur saker och ting ska gå till. Ha rutiner för hur vi äter, sover och jobbar. Inget fel på det så länge det inte går till överdrift och maniskt begränsar våra liv, men det ändrar fortfarande inte på känslan av kaos på insidan för märkligt nog är det så att ju mer du försöker ta kontroll över utsidan ju mer kaotiskt blir det på insidan.

Det kanske låter kontraintuitivt för många av er som läser det här, så låt mig ge er ett exempel: Tänk dig att du vet om att du inom en snar framtid kommer att bli tvungen att köra över ganska eländig terräng och behöver ha ett fordon som gör du klarar det galant. Vad skulle du vilja ha för ett fordon? De flesta skulle nog säga ”ju stabilare desto bättre”, men om du nu skapar en helt rigid ram utan rörliga delar och sätter hjul direkt på ramen utan rörliga dämpare inser du nog direkt att minsta lilla sten kommer att få passagerarna inne i kabinen att studsa omkring.

Nej, för att kunna ta oss fram genom ”kaotisk” terräng behöver vi istället en oerhört flexibel lösning med så många rörliga delar som möjligt. Tänk dig en bandvagn med åtta hjul på var sida med dämpare som kan röra sig upp och ner oberoende av varandra. Nu är det fortfarande lika kaotiskt på utsidan, men det är en väldigt mycket mjukare åktur för dem som sitter inne i fordonet.

På samma sätt är det när livets föränderlighet försöker sätta käppar i hjulen för dina framtidsplaner. Om du då blir rigid, vill att världen ska konformera till din personliga regler och försöker ta kontroll över händelserna kommer du att kastas omkring av minsta småsten. Om du istället är flexibel i ditt sätt att anpassa dig till yttre händelser kommer du att ha en tämligen bekväm åktur genom livet.

Så ta den här veckan en funderare på hur du kan vara så flexibel i ditt sätt att hantera den kaotiska omvärlden att du känner dig lugn och stabil i ditt center. För ju mer låst och rigid du blir desto mer kommer du att känslomässigt kastas omkring av även små oförväntade händelser, men med tillräcklig flexibilitet i sinnet kan du skapa stabilitet även i det värsta av kaos.

Kopierat och vidarebefordrat med tillstånd av Anders Haglund "Veckans Anders" www.lifevision.se .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar