aktuellt

måndag 23 juli 2012

semestertider


Årets odlingar ; rödbetor och kålrabbi är nya för i år.
Succé!


Ringblommor i fin olivolja blir vacker och smaklig gåbortspresent.




Kära och välkomna gäster förgyller dagarna.





Ullen jag fick av syster min tvättas, kardas och spinnes.



























































lördag 7 juli 2012

Jordgubbsfunderingar

Häromdagen när jag åkte för att plocka jordgubbar for jag förbi kyrkogården i Morup.
Här vilar mina anmödrar; min mormor Emmy Augusta född 1905, min mormors mor Josefina Augusta född 1871, min mormors mormor Sophia Andersdotter född 1844.
Kanske också min mormors mormors mor Inger Christina Bengtsdotter född 1804 och min mormors mormors mormor Ingeborg Bengtsdotter född 1770.
Tack vare att min äldsta dotter gjorde sitt projektarbete på gymnasiet om sina anmödrar, släktforskning på mödernet, har jag fått namnen på dessa kvinnor som är mina anmödrar.
Alla föddes i Morups församling, någon av dem har tillfälligtvis flyttat till någon grannförsamling, men alla har också avslutat sina liv på denna plats på jorden.

Jag stannade till en stund, lät deras röster kännas, for sedan vidare för att möta två av mina döttrar i jordgubbsåkern.
Denna åker ligger på marker som tillhört Huvhults gård i Morup.
En av de stora gårdar i trakten som bara för 100 år sedan hyste ett myllrande folkliv. Drängar och pigor, statare och torpare, hästkarlar och ladugårdsförmän, daglönare i höskörd och potatisskördar...
På dessa gårdar arbetade både min fars och min mors föräldrar och förfäder och anmödrar.

Mina rötter finns här; i den halländska myllan, hos flitiga, uppfinningsrika levnadskonstnärer. Kvinnor som älskat och sörjt, arbetat och strävat. Stolta över sina barn och sina män. Glada över fina stunder, sorgsna över död och fattigdom.
Deras styrka, deras tillit, deras glädje, deras kärlek, deras drivkraft, deras kreativitet har jag med mig i mitt liv.
Min mormors spinnrock finns hos en av mina mostrar. Häromveckan åkte jag och min mamma för att hälsa på moster och spinnrocken.


Här står den i solen på min mosters veranda. Visst är den vacker?